Świąteczny indyk w miodzie
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 filet z indyka
- gałązki rozmarynu
- żurawina ze słoiczka
- Marynata:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
Idealny na świąteczny stół – indyk w pysznej marynacie z miodem, ziołami i musztardą! Najlepiej smakuje z żurawiną!
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać. Filet włożyć do miski z marynatą, dokładnie go obtoczyć i odłożyć pod przykryciem na noc do lodówki. Mięso można obwiązać sznurkiem kuchennym, aby nadać mu ładny kształt. Filet obsmażyć na patelni z każdej strony – aż się zarumieni. Następnie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą i wlać trochę wrzącej wody – na wysokość 1 cm z marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopnic C i przez 15 minut, co jakiś czas polewając mięso marynatą. Mięso najlepiej kroić po odczekaniu 10 minut. Dekorować żurawiną i rozmarynem.
Smacznych Świąt!