Świąteczny indyk w miodzie

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: średni


Idealny na świąteczny stół – indyk w pysznej marynacie z miodem, ziołami i musztardą! Najlepiej smakuje z żurawiną!

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty wymieszać. Filet włożyć do miski z marynatą, dokładnie go obtoczyć i odłożyć pod przykryciem na noc do lodówki.  Mięso można obwiązać sznurkiem kuchennym, aby nadać mu ładny kształt. Filet obsmażyć na patelni z każdej strony – aż się zarumieni. Następnie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą i wlać trochę wrzącej wody – na wysokość  1 cm z marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopnic C i przez 15 minut, co jakiś czas polewając mięso marynatą. Mięso najlepiej kroić po odczekaniu 10 minut. Dekorować żurawiną i rozmarynem.

 

Smacznych Świąt!