Świąteczne korzenne brownie

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 60 min.


Poziom: łatwe


Korzenne i aromatyczne słodkie brownie ze suszonymi śliwkami to idealny wybór na świąteczny stół!

Sposób przygotowania:

Foremkę o wymiarach 21×28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, dodać przyprawę piernikową i czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia składników. W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem, następnie powoli wlewać do nich masę czekoladową i zmiksować. Dodać pokrojone drobno suszone śliwki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Gotowe i przestudzone ciasto posmarować masą krówkową. Przygotować polewę czekoladową: kawę zaparzyć w 30 ml wody, zagotować ze śmietanką i połamaną czekoladą.

 

Gotowe korzenne brownie dekorować polewą czekoladową i suszonymi śliwkami. Opcjonalnie można posypać je orzechami.

 

Najlepiej smakuje w święta! Smacznego!