Świąteczne korzenne brownie
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 200 g masła
- 1 łyżka przyprawy piernikowiej
- 100 g suszonych śliwek
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 140 g mąki
- 400 g masy krówkowej
- opcjonalnie: orzechy włoskie
- Polewa czekoladowa:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 80 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
Korzenne i aromatyczne słodkie brownie ze suszonymi śliwkami to idealny wybór na świąteczny stół!
Sposób przygotowania:
Foremkę o wymiarach 21×28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, dodać przyprawę piernikową i czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia składników. W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem, następnie powoli wlewać do nich masę czekoladową i zmiksować. Dodać pokrojone drobno suszone śliwki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Gotowe i przestudzone ciasto posmarować masą krówkową. Przygotować polewę czekoladową: kawę zaparzyć w 30 ml wody, zagotować ze śmietanką i połamaną czekoladą.
Gotowe korzenne brownie dekorować polewą czekoladową i suszonymi śliwkami. Opcjonalnie można posypać je orzechami.
Najlepiej smakuje w święta! Smacznego!