Świąteczne ciasteczka z konfiturą

Liczba osób: 8


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: średni


Świąteczne kruche ciasteczka z malinową konfiturą malinową – kolorowe i pyszne!

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier, pokrojone masło oraz proszek do pieczenia. Całość rozcierać palcami, następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 4 cm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciastek wycinać mniejsze gwiazdki lub serduszka.

 

Ciastka piec w temperaturze 170 stopni C przez około 15 minut. Całe ciastka smarować dżemem, z kolei ciasteczka z wyciętą gwiazdką lub serduszkiem oprószyć cukrem pudrem, położyć na ciastku z dżemem i delikatnie docisnąć.

 

Z tego przepisu można przygotować około 20 sztuk ciastek. Smacznego!