Świąteczne ciasteczka z konfiturą
Liczba osób: 8
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: średni
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 170 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- dżem malinowy
Świąteczne kruche ciasteczka z malinową konfiturą malinową – kolorowe i pyszne!
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier, pokrojone masło oraz proszek do pieczenia. Całość rozcierać palcami, następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 4 cm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciastek wycinać mniejsze gwiazdki lub serduszka.
Ciastka piec w temperaturze 170 stopni C przez około 15 minut. Całe ciastka smarować dżemem, z kolei ciasteczka z wyciętą gwiazdką lub serduszkiem oprószyć cukrem pudrem, położyć na ciastku z dżemem i delikatnie docisnąć.
Z tego przepisu można przygotować około 20 sztuk ciastek. Smacznego!