Świąteczna pierś z kaczki

Liczba osób: 4


Budżet: średnie


Czas przygotowania: 35 min.


Poziom: średni


Pyszna świąteczna pierś z kaczki w pomarańczowym sosie to idealny wybór na rodzinny obiad!

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i delikatnie ponacinać skórkę. Na patelni roztopić masło, ułożyć mięso skórką do dołu i smażyć przez 4 minuty. Przełożyć mięso na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Z patelni zlać tłuszcz do miseczki. Następnie piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 15-17 minut. Mięso wyjąć i przykryć folią spożywczą, odstawić na kilka minut. Pomarańcze obrać i podzielić na małe cząstki. Połączyć z dżemem, skórką z pomarańczy, miodem, imbirem, cynamonem i estragonem. Tłuszcz z kaczki wylać na patelnię, dolać wino i gotować aż na patelni zostanie około 1 łyżka płynu. Dodać składniki sosu i zagotować. Gdy mięso „odpocznie”, kroić je w ukośne plasterki. Piersi z kaczki podawać z sosem oraz puree ziemniaczanym.