Świąteczna pierś z kaczki
Liczba osób: 4
Budżet: średnie
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: średni
Składniki
- 2 piersi z kaczki ze skórką
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól, pieprz
- Sos pomarańczowy:
- 2 pomarańcze
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki białego wina
- 1/3 łyżeczki estragonu
Pyszna świąteczna pierś z kaczki w pomarańczowym sosie to idealny wybór na rodzinny obiad!
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i delikatnie ponacinać skórkę. Na patelni roztopić masło, ułożyć mięso skórką do dołu i smażyć przez 4 minuty. Przełożyć mięso na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Z patelni zlać tłuszcz do miseczki. Następnie piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 15-17 minut. Mięso wyjąć i przykryć folią spożywczą, odstawić na kilka minut. Pomarańcze obrać i podzielić na małe cząstki. Połączyć z dżemem, skórką z pomarańczy, miodem, imbirem, cynamonem i estragonem. Tłuszcz z kaczki wylać na patelnię, dolać wino i gotować aż na patelni zostanie około 1 łyżka płynu. Dodać składniki sosu i zagotować. Gdy mięso „odpocznie”, kroić je w ukośne plasterki. Piersi z kaczki podawać z sosem oraz puree ziemniaczanym.