Świąteczna pieczeń
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ugotowana marchewka
- 1 szklanka odsączonego groszku konserwowego
- Przyprawy:
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cząbru
Tradycyjna pieczeń na Wielkanoc z groszkiem i marchewką — idealna jako ciepłe danie lub zimna przekąska na świąteczny stół!
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, natkę pietruszki i przyprawy. Mięso dobrze wymieszać i chwilę wyrabiać. Na koniec dodać pokrojoną ugotowaną marchewkę i odsączony groszek. Jeszcze raz wymieszać. Formę keksówkę posmarować olejem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć masę mięsną. Wyrównać i wierzch posypać bułką tartą. Piec przez około 1 godzinę w 180 stopniach C. Gotową pieczeń można podawać na ciepło, ale także na zimno na stół wielkanocny.
Smacznego!