Świąteczna pieczeń

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: średni


Tradycyjna pieczeń na Wielkanoc z groszkiem i marchewką — idealna jako ciepłe danie lub zimna przekąska na świąteczny stół!

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, natkę pietruszki i przyprawy. Mięso dobrze wymieszać i chwilę wyrabiać. Na koniec dodać pokrojoną ugotowaną marchewkę i odsączony groszek. Jeszcze raz wymieszać. Formę keksówkę posmarować olejem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć masę mięsną. Wyrównać i wierzch posypać bułką tartą. Piec przez około 1 godzinę w 180 stopniach C. Gotową pieczeń można podawać na ciepło, ale także na zimno na stół wielkanocny.

 

Smacznego