Śliwkowo-czosnkowa karkówka
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2 h
Poziom: średni
Składniki
- 500 g karkówki
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 5 świeżych śliwek węgierek
- 2 liście laurowe
- Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek powidła śliwkowego
- skórka z 1 cytryny
- pieprz, sól
Śliwki węgierki w wyjątkowej kompozycji z aromatyczną i soczystą karkówką – to strzał w dziesiątkę na rodzinny obiad!
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 2,5 centymetrów. Składniki marynaty wymieszać wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie natrzeć mięso, całość wstawić do lodówki na 2 godziny. 30 minut przed końcem czasu wyjąć karkówkę z lodówki i nastawić piekarnik do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, połowę pokrojonej w plastry cebuli ułożyć na spodzie naczynia, następnie wyłożyć kartkówkę, na wierzch wysypać resztę cebuli, listki laurowe oraz przekrojone na połówki śliwki. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny. Karkówkę podawać z pieczonymi ziemniakami w koszulkach i powstałym sosem.