Shish kebab z grilla

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 25 min. + 30 min. marynowania


Poziom: średni


Pyszny pomysł na grilla, czyli shish kebab z mięsa mielonego z indyka w aromatycznych przyprawach!

Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie przyprawy wraz z drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodać mięso mielone z indyka i dokładnie wyrobić (najlepiej rękami). Przełożyć je do lodówki na 30 minut. W międzyczasie pokroić warzywa: cukinię, batata i paprykę oraz oprószyć je przyprawą. Patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie, następnie oblepiać je mięsem, formując kebab. Szaszłyki smażyć po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu (pierwsze na wyższej półce, później obniżyć ruszt, aby zarumienić mięso). Na ruszcie grillować także warzywa. Gotowe kebaby podawać z grillowanymi warzywami oraz sosem tzatziki.

 

Smacznego!