Shish kebab z grilla
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 25 min. + 30 min. marynowania
Poziom: średni
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka przyprawy słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz, sól
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cukinia
- 1 batat
- 2 papryki czerwone
- przyprawa do warzyw z grilla
- sos tzatziki
- Potrzebujesz:
- patyczki do szaszłyków
Pyszny pomysł na grilla, czyli shish kebab z mięsa mielonego z indyka w aromatycznych przyprawach!
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie przyprawy wraz z drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodać mięso mielone z indyka i dokładnie wyrobić (najlepiej rękami). Przełożyć je do lodówki na 30 minut. W międzyczasie pokroić warzywa: cukinię, batata i paprykę oraz oprószyć je przyprawą. Patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie, następnie oblepiać je mięsem, formując kebab. Szaszłyki smażyć po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu (pierwsze na wyższej półce, później obniżyć ruszt, aby zarumienić mięso). Na ruszcie grillować także warzywa. Gotowe kebaby podawać z grillowanymi warzywami oraz sosem tzatziki.
Smacznego!