Sezamowy kurczak z fasolką
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 podwójny filet kurczaka
- 3 łyżki sezamu
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łodygi pora
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypiorek
Kurczak w nietypowym wydaniu – w sezamowej panierce, z fasolką szparagową i porem. Idealny pomysł na obiad!
Sposób przygotowania:
Filet pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Sezam wsypać do miseczki i dokładnie obtoczyć w nim mięso. Kawałki kurczaka ułożyć na ruszcie w piekarniku i smażyć w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
Odciąć końce fasolki, gotowe strączki przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Posolić i gotować, aż fasolka będzie miękka. Następnie ją odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć fasolkę.
Por pokroić na plasterki i smażyć przez około 5 minut na rozpuszczonym maśle.
Na talerz wyłożyć fasolkę i kawałki kurczaka. Danie posypać plasterkami pora i pokrojonym szczypiorkiem.