Sernik z musem truskawkowym

Liczba osób: 12


Budżet: średni


Czas przygotowania: 2h


Poziom: średni


Koło tego sernika nikt nie przejdzie obojętnie – owoce i puszysty ser to idealne połączenie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego!

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, waniliowym i proszkiem do pieczenia. Masło drobno posiekać, połączyć z mąką, dodać jajko i zagnieść na ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy o wymiarach 25×35 cm i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.

W między czasie przygotować serową masę: twaróg zmiksować z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem, sokiem z cytryny. Następnie dodawać po 1 jajku i miksować na średnich obrotach. Na końcu dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Na wystudzony spód wyłożyć masę serową i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C jeszcze przez około 1 godzinę.

Gotowy sernik stopniowo studzić w piekarniku. Mus truskawkowy: truskawki zmiksować (zostawiając kilka do dekorowania) z cukrem na gładki mus. Sernik podawać z musem truskawkowym i udekorować świeżymi owocami.

Ciasto można podawać również z innym owocami, np. malinami.