Sernik z musem truskawkowym
Liczba osób: 12
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2h
Poziom: średni
Składniki
- Spód:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki cukru
Koło tego sernika nikt nie przejdzie obojętnie – owoce i puszysty ser to idealne połączenie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego!
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, waniliowym i proszkiem do pieczenia. Masło drobno posiekać, połączyć z mąką, dodać jajko i zagnieść na ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy o wymiarach 25×35 cm i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
W między czasie przygotować serową masę: twaróg zmiksować z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem, sokiem z cytryny. Następnie dodawać po 1 jajku i miksować na średnich obrotach. Na końcu dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Na wystudzony spód wyłożyć masę serową i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C jeszcze przez około 1 godzinę.
Gotowy sernik stopniowo studzić w piekarniku. Mus truskawkowy: truskawki zmiksować (zostawiając kilka do dekorowania) z cukrem na gładki mus. Sernik podawać z musem truskawkowym i udekorować świeżymi owocami.
Ciasto można podawać również z innym owocami, np. malinami.