Schab z żurawiną

Liczba osób: 5-6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 2 h


Poziom: średni


Tradycyjny i zawsze smaczny schab z żurawiną! Idealny na rodzinny obiad.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Schab rozkroić „ślimakowo” na jeden duży płat o grubości 1,5 centymetra. Mięso natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni aż się zarumieni. Jabłko pokroić w małą kostkę. Płat schabu posmarować chrzanem, musztardą, ułożyć boczek, posypać pokrojonym jabłkiem i żurawiną. Mięso ciasno zawinąć w roladę, obwinąć sznurkiem. Roladę skropić oliwą i posypać zielem angielskim. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny. Rolada najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatką.