Schab z żurawiną

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 80 min. + 8 h marynowania


Poziom: łatwe


Schabu z żurawiną i jabłkami nie może zabraknąć na świątecznym stole! Polecamy na udany, rodzinny obiad!

Sposób przygotowania:

Schab naciąć tak, jak w przypadku krojenia na plastry – ale nie rozcinając do końca. Mięso natrzeć solą, pieprzem i startym czosnkiem. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć schab. Mięso marynować przez całą noc. Żurawinę gotować przez 10 minut z obranymi i pokrojonym w plastry jabłkami, sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i goździkami (można podlać delikatnie wodą). W nacięcia schabu powkładać masę jabłek z żurawiną. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 1 godzinę w 180 stopniach C. Gotowy schab dekorować żurawiną oraz tymiankiem.