Zawijany schab z żurawiną
Liczba osób: 5-6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2 h
Poziom: średni
Składniki
- 1,5 kg schabu
- 200 g suszonej żurawiny
- 500 g boczku wędzonego
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy łagodnej
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Tradycyjny i zawsze smaczny schab z żurawiną! Idealny na rodzinny obiad.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Schab rozkroić „ślimakowo” na jeden duży płat o grubości 1,5 centymetra. Mięso natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni aż się zarumieni. Jabłko pokroić w małą kostkę. Płat schabu posmarować chrzanem, musztardą, ułożyć boczek, posypać pokrojonym jabłkiem i żurawiną. Mięso ciasno zawinąć w roladę, obwinąć sznurkiem. Roladę skropić oliwą i posypać zielem angielskim. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny. Rolada najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatką.