Schab z sosem chrzanowym
Liczba osób: 5-6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: średni
Składniki
- 6 plastrów schabu wieprzowego
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera żółtego
- Marynata:
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
- Sos chrzanowy:
- 2⁄3 szklanki wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki świeżego tartego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki mąki pszennej
- pieprz biały, sól, cukier
Wyrazisty smak sosu chrzanowego i soczysty schab – to nasza kolejna kulinarna inspiracja.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki marynaty wymieszać. Plastry schabu rozbić, natrzeć połową marynaty i zostawić na godzinę w lodówce. Pokrojoną w słupki paprykę wyłożyć na każdy płat, zachowując 1-centymetrowe odległości od każdego słupka, posypać je startym serem. Mięso zawinąć w roladki, najpierw zawijając boki do środka –pomocne będą wykałaczki. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty i piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Sos chrzanowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zalać wywarem warzywnym. Całość zagotować. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami sosu, wlać do rondelka i wymieszać. Sos doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru. Chrzan skropić sokiem z cytryny. Sos zestawić z ognia, dodać chrzan i wymieszać. Gotowe roladki polać sosem chrzanowym, podawać z ziemniakami i sałatką.