Schab z sosem chrzanowym

Liczba osób: 5-6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h


Poziom: średni


Wyrazisty smak sosu chrzanowego i soczysty schab – to nasza kolejna kulinarna inspiracja.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki marynaty wymieszać. Plastry schabu rozbić, natrzeć połową marynaty i zostawić na godzinę w lodówce. Pokrojoną w słupki paprykę wyłożyć na każdy płat, zachowując 1-centymetrowe odległości od każdego słupka, posypać je startym serem. Mięso zawinąć w roladki, najpierw zawijając boki do środka –pomocne będą wykałaczki. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty i piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Sos chrzanowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zalać wywarem warzywnym. Całość zagotować. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami sosu, wlać do rondelka i wymieszać. Sos doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru. Chrzan skropić sokiem z cytryny. Sos zestawić z ognia, dodać chrzan i wymieszać. Gotowe roladki polać sosem chrzanowym, podawać z ziemniakami i sałatką.