Sałatka z wołowiną
Liczba osób: 4-5
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 2 steki z rostbefu wołowego (ok. 2,5 cm grubość)
- świeżo mielony pieprz, sól
- 1 papryka
- 5 łyżek granatu
- 250 gramów pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe mango (lub inne owoce sezonowe)
- 1 mała cebula czerwona
- mieszanka sałat
- Sos winegret:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
Świeża sałatka z wołowiną, mango i granatem – zainspiruj się kulinarnie!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Steki wyjąć z lodówki i odstawić na 30 minut. Steki smażyć na dobrze nagrzanej patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony. Gotowe steki przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić, aby odpoczęły. Pamiętać, aby nie nakłuwać mięsa. Wystudzone steki pokroić w paski. Pokroić paprykę, cebulę i pomidorki. Mango odkroić od pestek, naciąć w kratkę. Odkroić kostki miąższu od skórki. Składniki sosu wymieszać. Sałatę wymieszać z warzywami, mango, na wierzch ułożyć plastry wołowiny. Całość posypać granatem i polać sosem winegret.