Sałatka z rostbefem

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 3 h 30 min. + 8 h marynowania


Poziom: średni


Pełna smaku sałatka idealnie sprawdzi się na lekkie danie i zaskoczy Twoich gości!

Sposób przygotowania:

W moździerzu utrzeć sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Powstałą masą natrzeć mięso i przełożyć je do rękawa do pieczenia. Wlać wino, rękaw zawiązać i przełożyć na noc do lodówki. Zamarynowane mięso dokładnie osuszyć z wina. Rostbef smażyć na rozgrzanym oleju mocno z każdej strony, po kilka sekund, aż będzie miał brązową skórkę. Piekarnik nagrzać do 90 stopni C, na dnie położyć tackę, na którą będzie spływał sok z mięsa. Rostbef posypać rozmarynem, wyłożyć na środek kratki w piekarniku i piec przez około 3 godziny. Gotowe mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Rostbef pokroić w cienkie plasterki. Awokado obrać i pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na połówki. W misce wyłożyć mix sałat, następnie wyłożyć rostbef i resztę składników. Całość polać sosem winegret.