Sałatka z rostbefem
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 3 h 30 min. + 8 h marynowania
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg rostbefu wołowego (lub karkówki wołowej)
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 szkl. wina czerwonego wytrawnego
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ziarna jałowca
- sól
- 1/2 łyżeczki kajeńskiego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 awokado
- mix sałat: roszponka, rukola, rzymska
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 słoiczka kaparów
- sos winegret
Pełna smaku sałatka idealnie sprawdzi się na lekkie danie i zaskoczy Twoich gości!
Sposób przygotowania:
W moździerzu utrzeć sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Powstałą masą natrzeć mięso i przełożyć je do rękawa do pieczenia. Wlać wino, rękaw zawiązać i przełożyć na noc do lodówki. Zamarynowane mięso dokładnie osuszyć z wina. Rostbef smażyć na rozgrzanym oleju mocno z każdej strony, po kilka sekund, aż będzie miał brązową skórkę. Piekarnik nagrzać do 90 stopni C, na dnie położyć tackę, na którą będzie spływał sok z mięsa. Rostbef posypać rozmarynem, wyłożyć na środek kratki w piekarniku i piec przez około 3 godziny. Gotowe mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Rostbef pokroić w cienkie plasterki. Awokado obrać i pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na połówki. W misce wyłożyć mix sałat, następnie wyłożyć rostbef i resztę składników. Całość polać sosem winegret.