Sałatka z indykiem i pomarańczami

Liczba osób: 1-2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h 30 min.


Poziom: łatwy


Kolorowa sałatka z indykiem, pomarańczą i owocami granatu – zdrowa i smaczna!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać bazylię, oregano, paprykę ostrą i słodką, doprawić solą. Składniki wymieszać i gotową zalewą obtoczyć pierś z indyka. Mięso wstawić do lodówki na 30 minut. Po minionym czasie pierś zawinąć w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C. Piec przez około 30 minut. Wyciągnąć indyka z piekarnika, odwinąć z foli i pokroić w podłużne plasterki.

Opłukać rukolę, odcedzić, osuszyć i wymieszać z rozdrobnioną sałatą lodową, wyłożyć na dwa talerze. Pomarańcze obrać i wyfiletować, z reszty pomarańczy wycisnąć sok i wykorzystać go do sosu. Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy delikatnie zarumienić na patelni, grubo posiekać.

Składniki sosu wymieszać w kubeczku, dodać sól i pieprz do smaku.

Sałatę i ukolę doprawić solą, pieprzem, dodać mięso z indyka, pokrojoną pomarańczę, posypać granatem i orzechami włoskimi. Sałatkę polać przygotowanym sosem.