Sałatka z indykiem i pomarańczami
Liczba osób: 1-2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h 30 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 300 g filetu z indyka
- 1/3 opakowania rukoli
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 1 pomarańcza
- 1/3 owocu granatu
- 60 g orzechów włoskich
- Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
- Sos do sałatki:
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Kolorowa sałatka z indykiem, pomarańczą i owocami granatu – zdrowa i smaczna!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać bazylię, oregano, paprykę ostrą i słodką, doprawić solą. Składniki wymieszać i gotową zalewą obtoczyć pierś z indyka. Mięso wstawić do lodówki na 30 minut. Po minionym czasie pierś zawinąć w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C. Piec przez około 30 minut. Wyciągnąć indyka z piekarnika, odwinąć z foli i pokroić w podłużne plasterki.
Opłukać rukolę, odcedzić, osuszyć i wymieszać z rozdrobnioną sałatą lodową, wyłożyć na dwa talerze. Pomarańcze obrać i wyfiletować, z reszty pomarańczy wycisnąć sok i wykorzystać go do sosu. Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy delikatnie zarumienić na patelni, grubo posiekać.
Składniki sosu wymieszać w kubeczku, dodać sól i pieprz do smaku.
Sałatę i ukolę doprawić solą, pieprzem, dodać mięso z indyka, pokrojoną pomarańczę, posypać granatem i orzechami włoskimi. Sałatkę polać przygotowanym sosem.