Sałatka Nicejska
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 sałaty rzymskie
- 4 jajka
- 100 g fasolki szparagowej
- 200 g tuńczyka w oliwie
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- opcjonalnie: czarne oliwki
- Sos:
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki musztardy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ulubiona sałatka z tuńczykiem i jajkiem, idealna na przyjęcia – świeża i bardzo smaczna.
Sposób przygotowania:
Sałatę rzymską umyć i osuszyć, następnie pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć w misce. Jajka ugotować na półtwardo, obrać i przekroić na połówki. Następnie ułożyć je na sałacie. Ugotować fasolkę szparagową w osolonej wodzie. Do sałatki dodać przestudzoną fasolkę, tuńczyka (odsączonego z oleju) i pokrojone pomidorki. Dołożyć pokrojoną w ósemki cebulę i opcjonalnie czarne oliwki. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gotową sałatkę polać sosem. Smacznego!