Sałatka Cezar
Liczba osób: 6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 sałaty rzymskie
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 bułka kajzerka lub bagietka
- Sos czosnkowo-jogurtowy:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Klasyczna i smaczna sałatka Cezar – idealna na przyjęcia i pyszną kolację!
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwę i usmażyć pokrojonego w paski kurczaka. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać ze startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, odstawić do lodówki. Bułkę lub bagietkę pokroić w kosteczkę i zarumienić na patelni na pozostałej oliwie. Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie wymieszać z sosem. Pomidorki przekroić na połówki. W misce wyłożyć sałatę, ostudzonego kurczaka, pomidorki i grzanki. Sałatkę zalać sosem i delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać startym parmezanem.
Smacznego!