Ryż z kurczakiem i warzywami
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 200 g ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duży filet z kurczaka
- ½ brokułu
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- sól, pieprz
Ryż z kurczakiem i brokułami? To świetny pomysł na zdrowe i proste danie!
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać opłukany wcześniej ryż i sok z cytryny. Całość podsmażać, po 2 minutach podlać wodą, tak aby przykryć ryż. Gotować przez około 10 minut, aż ryż będzie al dente, co jakiś czas podlewając go wodą. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, oprószyć go solą i pieprzem. Mięso podsmażać przez 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w cienkie paski marchewkę, paprykę oraz małe różki brokułów. Kurczaka z warzywami smażyć przez 5 minut. Danie przyprawić startym imbirem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sosem sojowym. Do kurczaka dodać ryż i jeszcze przez chwilę go podsmażać, aż warzywa i mięso będą miękkie.