Roladki ze szparagami
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pierś z indyka
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 5 gałązek rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Sos musztardowy:
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek śmietany 30%
- sól, pieprz
Zielone szparagi, boczek i pierś z indyka w pysznym sosie musztardowym – musisz spróbować!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Musztardę połączyć z miodem, połowę wymieszać ze śmietaną kremówką, doprawić solą i pieprzem. Opłukać szparagi i obciąć końce, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować przez 2 minuty. Pierś z indyka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić na 1-centymetrowy filet i podzielić na 4 części. Indyka i szparagi doprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą z oliwek. Boczek rozbić, zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi z indyka, następnie w 1 lub 2 plastry boczku, pod boczek włożyć po gałązce rozmarynu. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch posmarować musztardą z miodem. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 30 minut. Przed końcem pieczenia pomiędzy roladki wylać resztę sosu musztardowego, piec aż boczek się zarumieni. Roladki można podawać z młodymi ziemniakami i sałatką.