Roladki z kurczaka z brokułami
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 10 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, kurkuma, oregano
- 4 plastry sera żółtego
- 1/2 świeżego brokuła
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 białko
- 3/4 szklanki posiekanch orzechów włoskich
Szukasz pomysłu na obiad? Łap przepis na pyszne roladki z kurczaka z brokułami i szpinakiem!
Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować al dente. Szpinak podgrzewać w garnku do rozmrożenia. Dodać do niego przeciśnięty na tarce czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ostudzić. Suszone pomidory zmiksować z dodatkiem przecieru. Filety przeciąć wzdłuż na dwie części – tak, aby uzyskać 4 kotlety tej samej wielkości. Lekko rozbić je tłuczkiem. Przyprawić: słodką papryką, kurkumą, solą, pieprzem i oregano.
Każdy filet posmarować pastą z suszonych pomidorów. Brokuły rozdzielić na mniejsze różyczki. Na wierzch ułożyć plaster sera żółtego, różyczki brokułów i paprykę pokrojoną w słupki. Zwinąć mięso w roladkę. Każdą z nich zanurzyć w ubitym białku, obtoczyć w drobno posiekanych orzechach i układać w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach C przez 30 minut.
Roladki można podawać z purée z ziemniaków i sałatką colesław.
Smacznego!