Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 70 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 filet z piersi indyka
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (liście)
- 150 g sera feta
- 9 suszonych pomidorów
- 8-10 plastrów surowego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki wody lub białego wina
Świąteczny przepis na roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami!
Sposób przygotowania:
Filet z indyka delikatnie naciąć i „rozłożyć jak książkę”. Mięso robić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć pieprzem, ziołami prowansalskimi i lekko solą (nie dodawać dużo soli, gdyż mięso będzie słone od fety i boczku). Mięso skropić oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Smażyć na małym ogniu do odparowania wody. Płat mięsa rozłożyć na desce. Na jednej jego połowie ułożyć szpinak, następnie na nim pokruszony ser feta oraz pasek z suszonych pomidorów. Roladę ciasno zawinąć (za pomocą wykałaczek). Na dece ułożyć plastry boczku na kształt prostokąta i na wielkość rolady. Na brzegu ułożyć roladę i zawinąć ją w plastry boczku. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować olejem z suszonych pomidorów, a do naczynia wlać 4 łyżki wody lub wina. Roladę piec w 200 stopniach C przez około 40 minut. Przed pokrojeniem rolady odczekać minimum 5 minut, wyjąć także wykałaczki. Roladę można podawać z puree ziemniaczanym i grillowanymi warzywami.
Smacznego!