Rolada z boczku
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 90 min. + 8 marynowania
Poziom: średni
Składniki
- 1,5 kg boczku surowego bez skóry i kości
- 2 cebule
- 6 suszonych śliwek bez pestki
- ½ łyżki oleju
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- Marynata:
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki papryki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- świeży rozmaryn
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Pyszny i prosty na danie z boczkiem? Mamy dla Was przepis na roladę z boczkiem!
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze składnikami marynaty. Boczek rozkroić na szeroki płat. Mięso posmarować połową marynaty, na płat wyłożyć pokrojone w paski śliwki. Boczek ściśle zawiązać w roladę i obwiązać za pomocą sznurka kuchennego. Z zewnątrz także posmarować marynatą i odłożyć do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać boczek na dużym ogniu. Podlać winem, podgrzewać na mniejszym ogniu do odparowania wina. Boczek wraz z tłuszczem z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i piec w piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia odwracać roladę, aby równomiernie się zarumieniła. Gotowy boczek wyjąć, zdjąć sznurek i kroić w plastry.