Risotto z parmezanem


Liczba osób: 2

Budżet: średni

Czas przygotowania: 25 min.

Poziom: średni
Składniki
- 200 g ryżu do risotto
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki startego parmezanu
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól, biały pieprz
- natka pietruszki
Rozpływające się w ustach risotto na białym winie z parmezanem, jednym słowem – pycha!
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz posiekaną gałązkę rozmarynu. Dodać ryż i również lekko podsmażać przez kilka minut. Całość podlać winem i gotować przez około 10 minut do momentu wchłonięcia przez ryż wina. Następnie stopniowo dodawać bulion, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać śmietankę, starty parmezan oraz sól i pieprz do smaku.
Gotowe risotto ozdobić posiekaną natką pietruszki.