Ramen z wołowiną
Liczba osób: 3
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min. + 6h bulion
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg wołowiny (szponder z kością)
- 2 łyżki sosju sojowego jasnego
- 20 g suszonych grzybów Mun
- 1 makaron Ramen
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula dymka
- szczypiorek
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
- 3 l wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 mały por
- 3 jajka
Ta japońska zupa z makaronem ramen skradła serca wszystkich smakoszy orientalnych smaków – nasze także!
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 3 litry wody, dodać wołowinę. Marchewkę, pietruszkę, czosnek, imbir obrać i dodać do garnka razem z porem. Dołożyć ziarna pieprzu i sól. Bulion gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 6 godzin. Ugotować jajka na twardo. Grzyby Mun zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut, aż napęcznieją. Odcedzić wodę i drobno poszatkować. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 6 godzinach gotowania bulionu, za pomocą cedzaka wyłowić składniki. Mięso oddzielić od kości i pokrojone, dodać do bulionu. Dodać sos sojowy i grzybki. Do miseczek nakładać makaron, po 3 plastry mięsa, przekrojone jajko, pokrojoną dymkę, szczypiorek i chili. Składniki zalać bulionem.