Racuchy na maślance z owocami
Liczba osób: 12
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- garść świeżych truskawek, borówek
- jogurt naturalny
- orzechy
- miód
Prawdziwy smak dzieciństwa, czyli racuchy – puszyste z owocami, jogurtem naturalnym i miodem to idealny wybór na słodki deser!
Sposób przygotowania:
Do miski wlać maślankę, wbić jajka i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z sodą, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Całość zmiksować na gładkie ciasto. Rozgrzać patelnię z łyżką oleju i nakładać małe porcje ciasta, następnie smażyć na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony.
Gotowe racuchy podawać ze świeżymi owocami. Można je również polać jogurtem naturalnym, miodem i posypać posiekanymi orzechami.