Quiche z kurczakiem i pomidorkami

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 60 min.


Poziom: łatwe


Znacie ją jako wytrawną tartę, zwaną także jako placek lotaryński! Pyszny pomysł na obiad lub przekąskę!

Sposób przygotowania:

Zagnieść jednolite ciasto z podanych składników wraz z posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem, ciastem wyłożyć spód i boki, następnie spód podziurkować. Ciasto przykryć folią, wysypać obciążenie w postaci np. fasoli i piec przez 10 minut w 180 stopniach C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 minut. Nadzienie: na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wyłożyć pokrojonego w kostkę kurczaka, oprószyć go papryką, dodać pokrojone suszone pomidory i starty czosnek. Całość przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Poukładać pokrojoną w kostkę fetę. Jajka zmiksować ze śmietaną, mlekiem, mąką i gałką muszkatołową. Wylać na ciasto. Na całość ułożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Quiche piec przez 35 minut w 180 stopniach C. Gotowe posypać listkami bazylii.