Quiche z kurczakiem i pomidorkami
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- kilka listków bazylii
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy
- 200 g sera feta
- 1 cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Znacie ją jako wytrawną tartę, zwaną także jako placek lotaryński! Pyszny pomysł na obiad lub przekąskę!
Sposób przygotowania:
Zagnieść jednolite ciasto z podanych składników wraz z posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem, ciastem wyłożyć spód i boki, następnie spód podziurkować. Ciasto przykryć folią, wysypać obciążenie w postaci np. fasoli i piec przez 10 minut w 180 stopniach C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 minut. Nadzienie: na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wyłożyć pokrojonego w kostkę kurczaka, oprószyć go papryką, dodać pokrojone suszone pomidory i starty czosnek. Całość przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Poukładać pokrojoną w kostkę fetę. Jajka zmiksować ze śmietaną, mlekiem, mąką i gałką muszkatołową. Wylać na ciasto. Na całość ułożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Quiche piec przez 35 minut w 180 stopniach C. Gotowe posypać listkami bazylii.