Proste ciasto z rodzynkami
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 80 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka oleju
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 150 g rodzynek
- 2 łyżki cynamonu
- cukier puder
- bułka tarta
Szybkie i proste ciasto z rodzynkami – idealne, gdy niespodziewanie odwiedzą Cię goście. Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą i szczyptą soli. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, śmietanę i olej. Mokre składniki razem z rodzynkami i cynamonem dodać do suchych i wymieszać łyżką (lub delikatnie zmiksować). Keksówkę o wymiarach 35×12 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć masę. Ciasto piec w temperaturze 160 stopni C przez około 60 minut do suchego patyczka.
Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.