Pomidory faszerowane boczkiem i kaszą kuskus
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 6 dużych pomidorów
- 6 plastrów boczku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- 200 g sera mozzarella
- 2 gałązki świeżego oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- 150 g kaszy kuskus
- garść suszonych pomidorów
- ½ cukinii
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz
Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Polecamy faszerowane pomidory z kaszą kuskus, boczkiem i serem!
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Boczek pokroić w paseczki i dodać do cebuli, całość podsmażać przez około 5 minut. Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudzić. Cukinię pokroić w kostkę i grillować na patelni. Pieczarki pokroić w plastry, odgotować, następnie podsmażyć na maśle. W misce wymieszać kuskus, cukinię, pieczarki, pokrojone drobno suszone pomidory oraz przyprawy. Całość wymieszać.
Z pomidorów ściąć czubki i wydrążyć ze środka miąższ. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Pomidory napełnić farszem, na wierzch wyłożyć podsmażone plasterki boczku z cebulą. Pomidory skropić oliwą z oliwek, posypać startym serem mozzarella i przykryć wcześniej ściętymi czubkami.
Pomidory wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20 minut.
Gotowe pomidory można podawać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.