Pomidorowa zupa krem
Liczba osób: 3
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 6-7 pomidorów lub 2 puszki pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
- mały kawałek świeżego imbiru
- ½ szklanki śmietany kremówki
- szklanka bulionu
- świeżo mielony pieprz
Mocno pomidorowa zupa to danie, któremu nikt się nie oprze!
Sposób przygotowania:
W przypadku świeżych pomidorów, obrać skórkę i pokroić je na mniejsze części. Do dużego garnka dodać oliwę z oliwek, pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażyć je aż się zarumienią, następnie dodać świeże pomidory lub te z puszki. Doprawić solą, pieprzem, dolać szklankę bulionu i całość gotować przez około 10 minut. Zupę przyprawić świeżo startym imbirem i zblendować na gładki krem, następnie dołożyć śmietankę i delikatnie wymieszać.
Gotowy krem przelać na talerze i udekorować listkami bazylii.