Pomarańczowy Pulled pork w bułce pita
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 5h
Poziom: średni
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej bez kości
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 bułki pita
- szczypiorek
- prażona cebulka
- sos czosnkowy lub tzatziki
- Sos pomarańczowy do pulled pork:
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 3 mandarynki
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chili
- szczypta kminu rzymskiego
Łapcie przepis na pulled pork w sosie pomarańczowym w bułce pita, ze szczypiorkiem i prażoną cebulką — pycha! Przekąska idealna na karnawał!
Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć solą i pieprzem.
Przygotować sos: wydrążyć miąższ z mandarynek, czosnek i cebulę drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
Szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą i piec w temperaturze 150 stopnic C przez około 3-4 godziny – aż mięso będzie miękkie. Następnie zdjąć folię, odlać powstały płyn i wlać sos pomarańczowy. Piec przez kolejną 1 godzinę do momentu, aż szynka będzie rozpadać się na włókna. Przed końcem pieczenia na chwilę do piekarnika włożyć przekrojone bułki pita. Do chrupiących bułek nakładać podzielone na włókna mięso, posypać je szczypiorkiem i prażoną cebulką. Można dodać sos czosnkowy lub tzatziki oraz ulubione warzywa.
Smacznego!