Pomarańczowe udka z kaczki

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h 30 min.


Poziom: średni


Przepis dla wielbicieli wykwintnych smaków – udka z kaczki w pomarańczowej glazurze!

Sposób przygotowania:

 

Pomarańcze sparzyć, dwie pokroić w plastry, trzecią na pół. Udka natrzeć solą i pieprzem, podsmażyć po 4 minuty z każdej strony. Naczynie żaroodporne wyłożyć plastrami jednej pomarańczy, pokrojoną w piórka połową cebuli, gałązkami rozmarynu i tymianku. Na nie ułożyć udka. Resztę cebuli podsmażyć na wytopionym tłuszczu z mięsa. Na udka ułożyć posiekany czosnek i podsmażoną cebulę. Posypać rodzynkami, morelami oraz resztą ziół. Na mięso wycisnąć sok z przekrojonej pomarańczy, przyprawić solą, pieprzem i przykryć plastrami ostatniej pomarańczy. Udka piec w temperaturze 170 stopni C przez godzinę. Gotowe polać powstałym sosem i podawać z ziemniakami lub ryżem i sałatką.