Polędwiczki z letnimi owocami
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 morele
- gałązki świeżego tymianku
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- garść świeżych borówek
Polędwiczki wieprzowe z morelami i borówkami to prawdziwa eksplozja smaków! Takim daniem zaskoczysz swoich domowników.
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę pokroić w cienkie plasterki. Natrzeć je solą i pieprzem oraz startym czosnkiem. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Dodać pokrojone na małe ćwiartki morele i i gałązki tymianku. Całość zalać czerwonym winem i dusić pod przykrywką 20 minut, aż polędwiczka będzie miękka. 5 minut przed końcem dodać garść borówek.
Polędwiczkę można podawać z purée ziemniaczanym.
Smacznego!