Polędwiczka a’la Wellington
Liczba osób: 4
Budżet: średnie
Czas przygotowania: 50 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 płat ciasta francuskiego
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 żółtko
- oliwa z oliwek
- Farsz:
- 250 g mrożonych lub świeżych borowików
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
Efektowne danie na specjalne okazje? Polecamy Polędwiczkę a’la Wellington!
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę przyprawić solą, pieprzem, oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Na rozgrzanej patelni podsmażyć polędwiczkę – z każdej strony po 2 minuty. Odłożyć i posmarować musztardą.
Farsz: grzyby obgotować, osuszyć i razem z cebulą posiekać w kosteczkę. Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać przyprawy i grzyby. Smażyć przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Na dużym kawałku folii spożywczej wyłożyć plastry szynki – aby nachodziły na siebie. Na szynkę wyłożyć farsz, a na grzyby położyć polędwiczkę i szczelnie zawinąć za pomocą folii. Następnie polędwiczkę rozwinąć z folii, ułożyć na środku rozłożonego ciasta francuskiego i w miarę ciasto zawinąć, po bokach zlepić końce. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Roladę posmarować żółtkiem i posypać oregano. Piec przez 25 minut w 200 stopniach C. Roladę można podawać z sosem grzybowym.