Podudzia z kurczaka w zielonym pesto
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 1 h 10 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g podudzi z kurczaka
- 6 łyżek zielonego pesto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka gałązek oregano
- kilka gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku
Nasza kolejna kulinarna inspiracja to podudzia z kurczaka w zielonym pesto – sprawdzony przepis na obiad!
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę, razem z oliwą z oliwek, szczyptą soli i pieprzu wymieszać z zielonym pesto. Zamarynować podudzia z kurczaka i odstawić na godzinę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pałki kurczaka, piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. 5 minut przed końcem ściągnąć przykrywkę, posypać kurczaka gałązkami oregano i tymianku, piec do zarumienienia się skórki.
Gotowe podudzia można posypać szczypiorkiem, podawać z ryżem i dipem ziołowym.