Placki jogurtowe z jagodami

Liczba osób: 7-8


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 20 min.


Poziom: łatwe


Pyszne, miękkie i delikatne pancakes z jagodami – śniadanie palce lizać!

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i łyżkę roztopionego masła. Całość delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać jagody i wymieszać. Rozgrzać patelnię, roztopić łyżkę masła i nakładać po 1 łyżce ciasta na jednego placka. Smażyć przez około 4 minuty, po 2 minuty na jedną stronę, aż placki wyrosną i będą delikatnie zarumienione. Po każdej partii placków patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.

Placki można ozdobić jagodami i bitą śmietaną. Opcjonalnie zamiast jagód można wykorzystać inne owoce, takie jak truskawki.