Placki jogurtowe z jagodami
Liczba osób: 7-8
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki
- masło
- 1 szklanka jagód
Pyszne, miękkie i delikatne pancakes z jagodami – śniadanie palce lizać!
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i łyżkę roztopionego masła. Całość delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać jagody i wymieszać. Rozgrzać patelnię, roztopić łyżkę masła i nakładać po 1 łyżce ciasta na jednego placka. Smażyć przez około 4 minuty, po 2 minuty na jedną stronę, aż placki wyrosną i będą delikatnie zarumienione. Po każdej partii placków patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Placki można ozdobić jagodami i bitą śmietaną. Opcjonalnie zamiast jagód można wykorzystać inne owoce, takie jak truskawki.