Pikantne udka z kurczaka
Liczba osób: 3
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: średni
Składniki
- 6 podudzi (pałek) kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki chili
- ½ papryczki chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego
- sól
Pikantne podudzia z kurczaka z chili i imbirem to nasz pomysł na udany obiad!
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę: wymieszać miód, ocet, chili w proszku, drobno pokrojoną papryczkę chili, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i kilka ziaren pieprzu. Pałki kurczaka włożyć do miski i zalać marynatą. Odłożyć na 2 godziny do lodówki. Pałki kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut, aż będą zarumienione. Podczas pieczenia co jakiś czas przewracać mięso i podlewać je powstałym sosem.
Pałki z kurczaka można podawać z ryżem i sałatką.