Pierogi ze szpinakiem
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- Ciasto pierogowe:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka soli
- Farsz:
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g serka ricotta
- 50 g sera feta
- 100 g startego sera mozzarella
- ½ ząbku czosnku
- sól, pieprz
Przepis dla fanów pierogów i zdrowego odżywiania – pierogi ze szpinakiem to pyszny pomył na smaczny obiad!
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i olej. Następnie wlać szklankę gorącej wody i wyrabiać ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut. W tym samym czasie przygotować farsz: szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Następnie włożyć go do garnka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewać około 3 minuty, aż listki zwiędną. Gotowy odcedzić i dokładnie odcisnąć. Szpinak przełożyć do miski, dodać ser ricotta, mozzarella i ser feta. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Gotowe ciasto pierogowe wyjąć z lodówki, podzielić na trzy mniejsze porcje i rozwałkowywać na stole. Wyciąć kółka, nałożyć farsz i zalepiać brzegi pierogów. W większym garnku zagotować osoloną wodę, przygotowane pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować je przez około minutę, aż pierogi wypłyną na wierzch garnka.
Pierogi wyłożyć na talerze i udekorować świeżymi listkami bazylii.