Pierogi ze szpinakiem

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: średni


Przepis dla fanów pierogów i zdrowego odżywiania – pierogi ze szpinakiem to pyszny pomył na smaczny obiad!

Sposób przygotowania:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i olej. Następnie wlać szklankę gorącej wody i wyrabiać ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut. W tym samym czasie przygotować farsz: szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Następnie włożyć go do garnka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewać około 3 minuty, aż listki zwiędną. Gotowy odcedzić i dokładnie odcisnąć. Szpinak przełożyć do miski, dodać ser ricotta, mozzarella i ser feta. Całość przyprawić solą i pieprzem.

Gotowe ciasto pierogowe wyjąć z lodówki, podzielić na trzy mniejsze porcje i rozwałkowywać na stole. Wyciąć kółka, nałożyć farsz i zalepiać brzegi pierogów. W większym garnku zagotować osoloną wodę, przygotowane pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować je przez około minutę, aż pierogi wypłyną na wierzch garnka.

 

Pierogi wyłożyć na talerze i udekorować świeżymi listkami bazylii.