Pierogi z kapustą i grzybami
Liczba osób: 8
Budżet: średni
Czas przygotowania: 120 min.
Poziom: średni
Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 130 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- Farsz:
- 1 cebula
- 100 g grzybów mrożonych lub świeżych (np. borowików)
- 50 g grzybów suszonych
- 400 g kiszonej kapusty
- ½ szklanki wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz, sól
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami – szybko znikną ze świątecznego stołu!
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie i wlać roztopione masło i ciepłą wodę. Połączyć składniki (np. za pomocą noża), następnie dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wygniatać przez około 10 minut i odstawić na około 30 minut.
Farsz: suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut, następnie gotować je przez 10 minut. Gotowe grzyby odcedzić i drobno pokroić. W przypadku świeżych grzybów oczyścić je, opłukać i osuszyć. Mrożone rozmrozić i osuszyć. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i gotować przez 20 minut. Następnie je posiekać. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i smażyć przez 5 minut. Kapustę odcedzić i posiekać nożem. Dodać ją do grzybów i smażyć na małym ogniu, co chwilę mieszając. Na koniec farsz przyprawić solą, pieprzem, wybrać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Farsz ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki i na oprószonej mąką stolnicy – rozwałkować na cienki placek. Szklanką (dowolnej wielkości) wycinać kółka, porozciągać je delikatnie na placach i na środek każdego nakładać po łyżeczce farszu. Ciasto składać na pół i lepić pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę, jak będzie wrzała, to wkładać pierwszą partię pierogów. Pierogi gotować około 2 minuty – licząc czas po wypłynięciu ich na powierzchnię wody.
Gotowe pierogi można podawać z podsmażoną cebulką i roztopionym masłem.
Z ciasta wyjdzie około 40 sztuk pierogów.