Pierniczki z lukrem
Liczba osób: 8
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- ¼ szklanki mleka
- Lukier do ozdoby:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Nikt nie wyobraża sobie świąt bez zapachu pierniczków i ich korzennego smaku. Mamy dla Was prosty przepis – pierniczki wychodzą przepyszne i pewnie szybko znikną ze stołu!
Sposób przygotowania:
Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozpuszczony ciepły miód i wymieszać najlepiej za pomocą noża. Następnie dodać cukier, sodę, przyprawę piernikową, masło, skórkę pomarańczową i 1 jajko – cały czas siekając ciasto. Dolewać stopniowo ciepłe mleko i zagniatać na kruche ciasto przez około 10 minut. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 centymetrów. Foremkami wykrajać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach około 2 centymetrów od siebie. Wierzch pierniczków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut – w zależności od grubości pierniczków.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Gotowe i przestudzone pierniczki można dekorować lukrem.
Porcja pierniczków na około 30 sztuk. Smacznego!