Pierniczki z lukrem

Liczba osób: 8


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Nikt nie wyobraża sobie świąt bez zapachu pierniczków i ich korzennego smaku. Mamy dla Was prosty przepis – pierniczki wychodzą przepyszne i pewnie szybko znikną ze stołu!

Sposób przygotowania:

Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozpuszczony ciepły miód i wymieszać najlepiej za pomocą noża. Następnie dodać cukier, sodę, przyprawę piernikową, masło, skórkę pomarańczową i 1 jajko – cały czas siekając ciasto. Dolewać stopniowo ciepłe mleko i zagniatać na kruche ciasto przez około 10 minut. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 centymetrów. Foremkami wykrajać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach około 2 centymetrów od siebie. Wierzch pierniczków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut – w zależności od grubości pierniczków.

Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Gotowe i przestudzone pierniczki można dekorować lukrem.

 

Porcja pierniczków na około 30 sztuk. Smacznego!