Pieczony bakłażan z pomidorami
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 100 g tartego sera mozzarella
- ½ papryczki chili
- suszony tymianek
- suszone oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Idealna przekąska imprezowa, czyli pieczone bakłażany w pomidorowym, aromatycznym sosie – szybko znikną ze stołu!
Sposób przygotowania:
Przygotować sos pomidorowy: w garnku na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, dodać pokrojonego pomidora i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem oregano i zagotować. Gotowy sos zblendować.
Bakłażany pokroić w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry natrzeć startym czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić oliwą. Bakłażany piec w 190 stopniach C przez 15 minut. Następnie każdy plaster posmarować gorącym sosem pomidorowym i posypać startym serem. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Posypać pokrojoną papryczką chili i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotowe plasterki dekorować posiekanymi listkami bazylii.