Pieczone udko z kaczki z żurawiną

Liczba osób: 6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 2 h 35 min.


Poziom: średni


Idealny pomysł na świąteczny obiad? Pieczone udko z kaczki z żurawiną, pomarańczami i imbirem! Aromatyczne i pełne smaku!

Sposób przygotowania:

Udka przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i udka obsmażyć na złoty kolor przez 10 minut. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Mięso przełożyć na talerz. Suszoną żurawinę zalać sokiem pomarańczowym. Na tej samej patelni wyłożyć pokrojoną w plastry cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir, oczyszczoną z nasion papryczkę chili. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dołożyć pokrojone na ćwiartki pomarańcze, plasterki marchewek i selera naciowego. Wlać sok pomarańczowy z żurawiną. Wymieszać składniki, delikatnie potrząsając patelnią i gotować przez 2 minuty. Dodać bulion i sos sojowy, zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, w środek ułożyć udka kaczki i piec pod przykryciem przez około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Udka można podawać z ziemniaczkami i sałatką z czerwonej kapusty.

 

Smacznych Świąt!