Pieczone udko z kaczki z żurawiną
Liczba osób: 6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2 h 35 min.
Poziom: średni
Składniki
- 6 udek kaczych
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 duża cebula
- 2 pomarańcze
- 100 ml soku pomarańczowego
- 70 g suszonej żurawiny
- 100 g imbiru świeżego
- 2 marchewki
- 1 papryczka chilli
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
Idealny pomysł na świąteczny obiad? Pieczone udko z kaczki z żurawiną, pomarańczami i imbirem! Aromatyczne i pełne smaku!
Sposób przygotowania:
Udka przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i udka obsmażyć na złoty kolor przez 10 minut. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Mięso przełożyć na talerz. Suszoną żurawinę zalać sokiem pomarańczowym. Na tej samej patelni wyłożyć pokrojoną w plastry cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir, oczyszczoną z nasion papryczkę chili. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dołożyć pokrojone na ćwiartki pomarańcze, plasterki marchewek i selera naciowego. Wlać sok pomarańczowy z żurawiną. Wymieszać składniki, delikatnie potrząsając patelnią i gotować przez 2 minuty. Dodać bulion i sos sojowy, zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, w środek ułożyć udka kaczki i piec pod przykryciem przez około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Udka można podawać z ziemniaczkami i sałatką z czerwonej kapusty.
Smacznych Świąt!