Pieczone gruszki z cynamonem
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 gruszki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 cytryna
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
Słodkie i soczyste gruszki z cynamonem, imbirem i miodem – pycha uczta dla fanów słodkości!
Sposób przygotowania:
Gruszki umyć, pokroić na połówki i usunąć gniazda z ziaren. Gruszki przekroić jeszcze na cieńsze paski. Następnie skropić je sokiem z cytryny, dzięki czemu nie zmienią koloru. Naczynie żaroodporne posmarować olejem kokosowym, ułożyć gruszki, wierzch owoców również lekko posmarować olejem kokosowym, polać miodem, następnie posypać cynamonem i imbirem. Cytrynę pokroić na cienkie plasterki, kilka z nich ułożyć obok gruszek, pomiędzy owoce powsadzać laski cynamonu.
Gruszki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Gotowe gruszki można podawać z orzechami włoskimi, migdałami i lodami.