Pieczona karkówka z rozmarynem

Liczba osób: 4


Budżet: średnie


Czas przygotowania: 115 min.


Poziom: łatwe


Łap przepis na aromatyczną karkówkę — w rozmarynie oraz z nutą pomarańczy! Zapowiada się pyszna uczta!

Sposób przygotowania:

Karkówkę natrzeć solą, startym czosnkiem i suszonym rozmarynem. W rondelku zagotować dżem, whisky, cukier i startą skórkę z pomarańczy. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać ostudzoną marynatę oraz gałązki rozmarynu. Karkówkę odstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać do 190 stopnic C. Mięso piec w rękawie do pieczenia przez około 1 godzinę, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez 20 minut do zarumienienia skórki. Gotową karkówkę można podawać z ziemniaczkami oraz świeżą sałatką.

 

Smacznego!