Piccata z sosem pomidorowym
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 50 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g schabu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- Panierka:
- 2 jajka
- 100 g tartego parmezanu
- 50 g mąki pszennej
- olej
- Sos pomidorowy:
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 cebuli
- szczypta cukru
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- kilka czarnych oliwek
Włoski pomysł na szybki obiad? Łap przepis na Piccatę, czyli włoską wersję schabowego!
Sposób przygotowania:
Sos: na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Smażyć, aż się zarumieni, dołożyć posiekany czosnek. Chwilkę smażyć, następnie wlać wino i czekać, aż częściowo odparuje, dodać passatę pomidorową. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać pokrojone oliwki i oregano. Gotować jeszcze przez 5 minut. Panierka: do miski dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dołożyć starty parmezan. Do drugiego naczynia wrzucić mąkę. Schab pokroić na plastry. Oprószyć je z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące i w serowej panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie miękkie.
Na talerz nakładać puree, sos pomidorowy, następnie nakładać plastry schabu. Udekorować natką pietruszki.
Smacznego!